W bieżącym roku szkolnym zgodnie z potrzebami młodzieży utworzony został kącik kulinarny, w którym młodzież uczy się podstaw kucharzenia. Tegoroczną nowością wzbogacającą organizację czasu wolnego młodzieży w bursie jest innowacja pedagogiczna „Bursa pełna smaków” rozwijająca kulinarne  zainteresowania wychowanków. Zgodnie z programem innowacji - 24 listopada 2016 roku odbyły się tematyczne zajęcia  warsztatowe. Chętnych do przygotowania potraw było wielu. Wszyscy uczestnicy zapoznali się z regulaminem pracowni kulinarnej, urządzeniami i przyborami do przygotowania potraw, czyli poznali „ABC kucharzenia”. Daniem głównym na długie jesienne wieczory została kasza.

Młodzież została zapoznana z rodzajami kasz i ich wartościami odżywczymi. W celu przybliżenia tego zagadnienia wszystkim mieszkańcom Bursy, przygotowano prezentację wizualną w stołówce  Bursy. Okazało się, że kasza ma wielu zwolenników, ugotowana na słodko z owocami, ziarnami słonecznika i dyni, wszystkim ogromnie smakowała. Kolejnym elementem czwartkowych zajęć były szaszłyki – warzywne i owocowe. Zaproponowano je z myślą o zbliżających się Andrzejkach, jako pyszne i zdrowe zakąski w czasie wspaniałej zabawy.Eksperymenty kulinarne proponowane w innowacji cieszyły się ogromnym zainteresowaniem wychowanków z różnych grup wychowawczych a  wielu z nich odkryło w sobie nieznane dotychczas talenty kulinarne. Niektórzy już z niecierpliwością czekają na kolejne spotkanie. Prowadzącymi zajęcia były wychowawczynie Małgorzata Przydatek, Joanna Pietras, Marzena Baska i Agnieszka Kopeć.

 

Rekrutacja 2024/2025

Informacja dla wychowanka

Kontakt z Bursą Szkolną

Zamówienia publiczne

Zaproszenie do złożenia oferty dostaw

oraz informacja z otwarcia ofert:

- mięs i wędlin

-  produktów spożywczych

- produktów mleczarskich

Zamówienia publiczne poniżej
130 000 zł netto.

Biuletyn Informacji Publicznej

Like Box

Gościmy

Odwiedza nas 86 gości oraz 0 użytkowników.