Zagrożenie koronawirusem jest realne i każdy chciałby się przed nim uchronić, zagraża praktycznie każdemu, a środków zapobiegawczych jest niewiele.
Przede wszystkim powinniśmy przestrzegać zaleceń dotyczących wzmożonej higieny rąk, ograniczenia kontaktów międzyludzkich czy zasad kwarantanny.
Jeżeli zależy nam na wzmocnieniu odporności organizmu, a także ogólnym poprawieniu naszego samopoczucia, istnieje na to kilka sposobów.
Bardzo ważna jest aktywność fizyczna- oczywiście taka, na jaką pozwala nasze zdrowie i aktualne warunki, które w dużej mierze wiążą się z pozostawaniem w domu. Kolejna kwestia to skuteczne zarządzanie stresem, skupianie się na rzeczach, nad którymi mamy kontrolę, a także wysypianie się.
Pozostaje jeszcze jeden fundament dobrej odporności, czyli zrównoważona dieta.W obliczu wszechobecnego koronawirusa warto ustawicznie stymulować układ odpornościowy, sięgając po produkty zawierające odpowiedni zestaw witamin i minerałów. Warzywa i owoce w diecie są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ze względu na różnorodność dostarczanych przez nie składników. Jednym z nich jest beta-karoten, czyli substancja, która przekształca się w witaminę A. Działanie witaminy A na układ odpornościowy wiąże się ze wzmocnieniem odpowiedzi immunologicznej w przypadku wtargnięcia do organizmu toksyn i innych obcych substancji.
Witamina C jest znana ze swojego korzystnego oddziaływania na odporność człowieka. Dzieje się tak, ponieważ wspomaga ona proces różnicowania się
limfocytów na konkretne typy- odpowiednie do rozpoczęcia właściwej reakcji immunologicznej. Dodatkowo witamina C zwiększa liczbę przeciwciał obecnych we krwi,
wpływając na ogólne wzmocnienie odporności na infekcje. Znaczenie witaminy D w kontekście układu odpornościowego jest niebagatelne. Organizm samoczynnie
produkuje witaminę D pod wpływem światła słonecznego. Reguluje ona produkcję białka, które zabija czynniki chorobotwórcze, w tym bakterie i wirusy.
Witamina D wpływa też na liczbę i aktywność limfocytów NKT, które również ograniczają rozprzestrzenianie się patogenów. Niektóre badania wskazują na to,
że cynk mobilizuje działanie układu odpornościowego, dzięki czemu można szybciej pozbyć się objawów typowych dla przeziębienia. Prawidłowe działanie układu
immunologicznego w dużej mierze zależy również od białka, które jest ważnym budulcem przeciwciał i komórek odpowiadających za reakcję odpornościową.
Dobrym źródłem białek roślinnych oraz zwierzęcych są produkty, takie jak ryby, jajka, drób, wołowina, mleko, serek wiejski, soczewica, jogurty, fasola czy orzechy.
W celu zminimalizowania negatywnych czynników wpływających na nasze zdrowie powinniśmy pamiętać opiciu wody.
Nawet lekkie odwodnienie wpływa niekorzystnie na stan fizyczny ciała, dlatego zaleca się regularnie sięgać po różne płyny, w szczególności wodę.