W bieżącym roku szkolnym zgodnie z potrzebami młodzieży utworzony został kącik kulinarny, w którym młodzież uczy się podstaw kucharzenia. Tegoroczną nowością wzbogacającą organizację czasu wolnego młodzieży w bursie jest innowacja pedagogiczna „Bursa pełna smaków” rozwijająca kulinarne zainteresowania wychowanków. Zgodnie z programem innowacji - 24 listopada 2016 roku odbyły się tematyczne zajęcia warsztatowe. Chętnych do przygotowania potraw było wielu. Wszyscy uczestnicy zapoznali się z regulaminem pracowni kulinarnej, urządzeniami i przyborami do przygotowania potraw, czyli poznali „ABC kucharzenia”. Daniem głównym na długie jesienne wieczory została kasza.
Młodzież została zapoznana z rodzajami kasz i ich wartościami odżywczymi. W celu przybliżenia tego zagadnienia wszystkim mieszkańcom Bursy, przygotowano prezentację wizualną w stołówce Bursy. Okazało się, że kasza ma wielu zwolenników, ugotowana na słodko z owocami, ziarnami słonecznika i dyni, wszystkim ogromnie smakowała. Kolejnym elementem czwartkowych zajęć były szaszłyki – warzywne i owocowe. Zaproponowano je z myślą o zbliżających się Andrzejkach, jako pyszne i zdrowe zakąski w czasie wspaniałej zabawy.Eksperymenty kulinarne proponowane w innowacji cieszyły się ogromnym zainteresowaniem wychowanków z różnych grup wychowawczych a wielu z nich odkryło w sobie nieznane dotychczas talenty kulinarne. Niektórzy już z niecierpliwością czekają na kolejne spotkanie. Prowadzącymi zajęcia były wychowawczynie Małgorzata Przydatek, Joanna Pietras, Marzena Baska i Agnieszka Kopeć.