Zima sprzyja poszukiwaniu smaków. Uczestnicy naszej innowacji próbowali odnaleźć je w zimowych słodkościach. Podczas kilku styczniowych wieczorów młodzież pod kierunkiem wychowawczyń : Agnieszki Kopeć, Joanny Pietras, Marzeny Baski, Małgorzaty Przydatek przygotowywała różnorodne smakołyki na ciepło i nie tylko. Tematem przyświecającym spotkaniom było hasło „Grzanki, gofry i muffinki - dla chłopaka i dziewczynki”.
Dodatkowo młodzież wykonała sezonowe pyszne ciasteczka korzenne.Jako witaminowe wzmocnienie organizmu zaproponowano „Koktajl pełen mleka”. Podczas wykonywania koktajlu owocowo-mlecznego wykorzystano jogurt naturalny i truskawkę mrożoną. Młodzież w praktyczny sposób przyswoiła sobie znaczenie mleka w diecie ucznia.Każdy z uczestników spotkania znalazł swój ulubiony smak i mógł realizować pasje kulinarne. Zajęcia innowacji pedagogicznej „Bursa pełna smaków” cieszą się powszechnym zainteresowaniem młodzieży. Pozwalają właściwie wykorzystać czas mieszkańcom bursy w długie zimowe wieczory.